høns

Slagtekyllinger del 2

Arkiveret i ,

Del 2 fra vores projekt om lækre hjemme opfedet slagtekyllinger. Da projektet var mere tidskrævende en forventet har vi allerede haft den første slagtedag. Simpelthen for at undgå at det blev for uoverskueligt.

Slagte hanekylling
Som sagt tideligere, så har jeg aldrig prøvet at have kødhøns før og da vi i april fik de små kyllinger havde jeg ikke troet at de ville kræve SÅ meget pasning. Fordi de æder så meget, så kommer der lige så meget ud igen, hvis ikke mere. Så deres gård skulle renses tæt på 2 gange om ugen. Med den varme vi har haft kom det hurtigt til at lugte. Så det var vigtigt at få møget hurtigt væk.

Forbruget af foder nærmest eksploderede og eftersom det har været småt med at give dem ekstra grønt, da alt var vissent og tørt. Blev der virkelig spist igennem af foderpillerne. Vi havde oprindeligt bestemt at slagtekyllingerne skulle gå til de var omkring 80 dage. De kyllinger man kan købe i butikkerne er omkring 30 dage +/- Så blev larmen (og alle hønseklatterne) bare for meget. Da det så skulle vise sig at der var 9 hanekyllinger ud af de 14 kyllinger, så var larmen også blevet noget højere eftersom de trænede deres mere eller mindre kønne røst flere gange om dagen.
Slagte hønekyllinger
Derfor fik værkstedet en oprydning og for små 3 uger siden blev de 9 hanekyllinger hentet fra deres rum en sen aften og sat ind i værkstedet i kaninernes løbegård. Der skulle de så stå og vente indtil næste dag hvor øksen blev slebet. Jeg tager altid dyrene om aftenen inden og tilbyder dem kun vand indtil øksen falder. På den måde får de ”tømt” motoren og det er meget nemmere at tage indvoldene ud, da de ikke er så fyldte.

Mine svigerforældre havde sagt ja til at hjælpe og planen var at min mand stod for aflivningen da kyllingerne var for tunge til at jeg selv kunne gøre jobbet. Min svigermor og jeg stod så for skoldning og plukning. Svigerfar, som er kok stod for at tage motoren ud og evt. parteringer.

Det hele kørte på samlebånd og det gik faktisk hurtigt med at få klaret de 9 kyllinger. Dog krævede det to par hænder da de skulle aflives da de under af blødningen baskede så hårdt med vingerne at de faktisk brækkede. Derfor måtte en stå og holde fast i vingerne imens de fik basket nerverne ud af systemet.
Lækre kyllinger
Selvom nogen af dem havde en del fjerstabbe, så var de super nemme af plukke af. Det tog os under 3 timer at slagte, plukke og rense de 9 hanekyllinger og til de alle var lagt på køl. Vægtmæssigt lå de mellem 1,7 og 2,2 Kg hvilket er meget passende. Tilbage har vi nu 5 slagtekyllinger som skal slagtes inden for den næste uges tid. Vi har allerede spist de to første kyllinger og jeg kan fortælle at de smager rigtig godt.

Louise

Skriv en kommentarSkal udfyldes
Skal udfyldes
Valgfri