frugt haven

DIY hjemmepresset æblemost

Arkiveret i ,,,,

Æbletræerne I den gamle frugtplantage bugner med æbler. Så sidste weekend var det tid til at få presset årets dejlige æblemost. Vi kan godt lide at blande de forskellige sorter og vi bruger både god nedfaldsfrugt og frugt fra træerne.

Det er et super nemt og hyggeligt projekt at lave sin egen hjemmepresset æblemost. Min svigermor har investeret i en frugtpresser og en kværn så vi kan gøre det selv. Men der er flere steder om efteråret, som tilbyder at man blot kan komme med sine (rene) æbler og gå derfra med frisk presset most. Andre tilbyder at man kan leje udstyret og selv stå for det.

Dette skal du bruge:
En masse dejlige æbler
Frugtpresser og kværn (en elektrisk kværn er helt klart at foretrække, da den kværner æblerne mere fint og så går det noget hurtigere en hvis du selv skal stå og svinge hjulet)
Et havebord med voksdug
Små urteknive
Kartoffel handsker
Store kar (babybadekar)
Spand/trillebør til æbleaffald
Beholder til frugt pulpen
Gryder/skåle/dunke
Sigte, Kurve af plast (vi bruger de gammeldags vasketøjskurve)
Rene nye og nyvasket stofbleer
En spand med rent (varmt) vand
Karklude
Haveslange
Litermål
Fryseposer 4L
Glas til smagsprøverne
Evt. Askorbinsyre

Hvis æblemosten ikke bliver pasteuriseret, skal man huske at holde hygiejnen i top. Vær derfor omhyggelig med at vaske æblerne for smådyr, skidt og snavs og hold tingene rene undervejs. Når mosten er færdig kan man enten fryse den eller drikke den med det samme. Når jeg tager most op fra fryseren, lader jeg det tø op i køleskabet (det kan godt tage en 2-3 dage) Hælder det på rene patentflasker og opbevarer det på køl. Mosten drikkes indenfor 3 dage.

1.
Start med at vaske æblerne grundigt. Vores metode foregår ved at vi kommer en stor portion æbler i det første kar. Lader dem ligge lidt og gnubber dem derefter med kartoffel handskerne inden de kommer over i det næste kar med rent vand. Æblerne bliver yderligere gnubbet/vasket og bliver derfra lagt i kurve (vasketøjskurve)
Det første kar tømmes for vand og næste portion æbler bliver vasket første gang i vandet fra kar nummer 2 inden de kommer over i kar nummer 1 med rent nyt vand. Skulle der være dårlige æbler som er smuttet med, bliver disse fjernet. På denne måde kan man spare ”lidt” på vandet og har det ikke regnet i lang tid kan vandet hældes ud i evt. blomsterbede. I år valgte vi at rengøre æblerne den ene dag og presse den næste dag. Hvilket betød at det var mere overkommeligt. Især hvis man har samlet MANGE æbler.
Æble vask
2.
Eftersom vi kun har en kværn med håndsving tager det noget længere tid at fremstille æblepulpen. Normalt burde man blot kunne smide de hele æbler i kværnene. Men vi syntes at det er bedre lige at skære æblerne ud i kvarte inden. På den måde kan æbler som er rådne indeni kasseres. Æble pulpen ryger ned i en beholder under kværnen. Vi kværner æbler så der kan fyldes et net ad gangen.
Vi har fået svejset ben på vores kværn.
Æblekværn
Æblestykker
3.
Når vi har kværnet nok æbler. Kommer vi pulpen op I frugtpresseren. Der går ikke ret lang tid før mosten begynder at løbe. Så husk at sæt en beholder og evt. en sigte med en stofble i til at opsamle evt. æblestykker og urenheder under tuden. Pressen lukkes og der presses nu så meget most ud som man kan. Det brugte æblepulp kan gives til evt. dyr eller smides på komposten.
Husk at rengøre pressen undervejs for skum. Dette gøres lettest med en vandslange. Stofbleen skyldes også i rent vand inden næste presning. Husk at smage på herlighederne undervejs. Vi har indkøbt store spande med låg beregnet til fødevare til at samle vores most i. Den brugte æblepulp tømmes ud i trillebøren og ryger på komposten.
æble pulpFrisk æblemost
4.
Hvis man gerne vil have en lysere æblemost kan man tilsætte lidt askorbinsyre (læs vejledning og mængde på pakken) men vi kan faktisk bedst lide den, når den er helt naturel. Vi måler 1 L most af og kommer det i fryseposer og opbevare det i fryseren indtil vi skal bruge noget. Hvis man laver meget most, fylder det en del men så det skal man lige huske på inden man går i gang.
Æblemost på flaske

Vi fik presset 70 Liter dejlig æblemost i år.

God fornøjelse!

Louise

Skriv en kommentarSkal udfyldes
Skal udfyldes
Valgfri