pryd haven

Havens bede del 1

Arkiveret i ,

Jeg syntes at jeg ville vise jer lidt rundt i haven og vise jer 1. del af havens bede, som jeg selv har lavet. Da vi i sin tid overtog huset, var der ingen bede. Kun høje træer og en masse ukrudt og en enkelt rød klatrerose.

Som nybagt haveejer, med meget lidt erfaring har jeg bare kastet mig ud i det, når det gælder havens plan. Havestilen, jeg prøver at skabe er den romantiske engelske Cottage stil, som jeg syntes passer bedst til huset og naturen som omkranser huset.
IMG_0880 edit
Lad os starte med ”Surbundsbedet” som ligger på nord siden af huset. Her står nogle forskellige Rhododendron, Hortensia (Endless summer) samt Astilbe, Påskeklokker og en masse akelejer. Da vi lavede ”Surbundsbedet” satte vi 3 Hortensia (Endless Summer: Twist and Shout) de trives lidt for godt her i bedet, for de er efter bare 3 år ved at tage magten og pladsen. Så vi har tænkt os at flytte de tre Hortensia til efteråret.
IMG_0887 edit
Hvis vi går videre om i forhaven, kommer vi til ”Karnapbedet”. Dette bed skulle gerne ende med at løbe hele vejen fra ”Surbundsbedet” (se forrige billede), langs huset og rundt om karnappen i forhaven. Vi har lavet bedet i den ene side. Så det skal blot være spejlvendt og lidt dybere med de samme planter som står der nu. Jeg vil også tilføje et par Klematis, som skal klatre op ad nedløbsrørene på hver side af karnappen. Planterne her består af en New Dawn klatrerose, lodden Løvefod og så står der nogle blandet Hortensia, som har stået i krukker de forrige år. Ud over det faste plante udvalg er der også Akelejer, Digitalis mm. Om foråret kommer der også forskellige forårsløg.
IMG_0891 edit
I forlængelse af ”Karnapbedet” kommer vi over til ”Terrassebedet”. Den gamle slidte træterrasse som vi drømmer om at få lavet om. Er indtil da pakket ind i et smukt bed. Da vi satte bøgehækken lukkede vi den ene ende af terrassen af med et læhegn. I dette bed som rammes ind af Lodden Løvefod. Står min dejlige klatrerose Eden Rose (Willestrup rosen), Mary rosen (Austin) samt den lilla rose Blue Moon. Derudover er der en masse forskellige stauder som Pragtskær, Lupiner, Pæoner, Stormhat, 2 forskellige storkenæb, Staude Salvie, Brudeslør, Høstanemoner, Virginsk Ærenpris og de sædvanlige digitalis og akelejer og forskellige skærmblomster. I dette bed planter jeg også forskellige 1 årige sommerblomster ud, og jeg prøver hvert år at få plads til et klatrestativ til ærteblomster. Dette bed smelter sammen med ”karnapbedet”
IMG_0895 edit
På den anden side af terrassen har jeg endnu et lille bed ”Rosenbedet”. Her er det især de Engelske roser som dominerer bedet. Jeg har 5 Austin roser (Heritage, Gertrude Jekyll, Geoff Hamilton, Gentle Hermione og The Wedgewood rose) og da bedet hurtigt er blevet for lille til sådanne fem skønheder, skal bedet udvides, så det går ned til hjørnet af bøgehækken.
IMG_0897 edit
Nogle af stauderne går igen fra ”Terrassebedet”, såsom Lupin, Høstanemoner, Brudeslør, Pæoner, Staude Salvie, Kongeskærm, Dild, Digitalis og Akelejer. For første gang i år står der smukke Prydløg i bedet. Som i det andet bed bliver der også her udplantet forskellige sommerblomster.
IMG_0893 edit
Det sidste lille bed foran bryggerset, lavede jeg i foråret da jeg blev træt af kigge på en kant af skvalderkål. Egentlig burde jeg havet ventet med dette bed. Da vi drømmer om at få lavet en delvis lukket ”gårdhave” med flisebelægning imellem huset og den gamle værksted/staldbygning. Men så må jeg bare flytte planterne til den tid hvis det er.
IMG_0876 edit
Jeg er meget glad for dette lille bed, som også har fået en fin lille murebalje faskine som er dækket af sten. Her står oldemors gamle zinkbalje og samler vand fra vandhanen. Bedet er plantet med Digitalis, Iris Germanica, Akelejer, Vild kørvel, Høstanemoner og Purløg. Der bliver løbende fjernet og klippet ned, så der også her kan være plads til lidt sommerblomster. Jeg har også sat 10 Gladiolus løg i år i dette lille bed, som jeg håber kommer i sensommeren.
IMG_0877 edit
Det var et kig rundt i mine bede som ligger tættest på huset. Jeg håber at du syntes om turen?

Louise

1 Kommentarer

  1. Pia Marianne/May 29, 2014

    Så hyggeligt! Der er nok at lave med alle de spændende planter og bede 🙂

Skriv en kommentarSkal udfyldes
Skal udfyldes
Valgfri