køkkenet

Opskrift på nemt hverdags brød

Arkiveret i ,,

Det her brød er nok det brød som der bliver bagt mest af herhjemme. Derfor syntes jeg at i skal have min opskrift på et nemt hverdags brød. Opskriften kan bruges til hvad du nu måtte have lyst til som f.eks. boller, Flutes eller måske kurvebrød?

Jeg laver som regel dobbelt portion, når nu jeg alligevel har gang i ovnen. Så får jeg ialt 6 store flotte formbrød. Brødet fryser jeg ned, så har jeg nemlig altid ”friskt” brød på lager.
Hverdags brød

Hverdags brød med gryn (3 stk.)

Ingredienser:
½ pk gær
1,5 L lunkent vand
1 dl neutral olie
2 tsk. groft salt
300 gr gryn (Jeg bruger Kornkammerets, 5-gryns blanding med Havre, Hvede, Rug, Byg og Spelt. Men kan du ikke få fat i den? Kan du sagtens bruge en blanding af Grov- og finvalset Havregryn istedet)
Hvedemel ca. 2 kg
3 X 2,5 L forme, bagepapir og husholdningsfilm
Evt. æg til pensling og lidt gryn til pynt (kan undlades)

Fremgangsmåde:

I en stor rummelig skål kommes vand og gryn blandingen i. Lad gryn stå ”i blød” i ca. 15 min

Kom derefter gær, salt og olie i skålen. Rør rundt til gær og salt er opløst.

Tilsæt melet, gerne ad flere omgange. Det er vigtigt at man holder lidt igen med melet. Brød dejen skal helst ikke blive tør og knoldet. Når dejen er blevet tilpas ”medgørlig” hældes den ud på mel drysset bord.

Ælt mere mel ind i dejen, til den kun føles lettere klistret og form den til en kugle. Kom dejen tilbage i skålen og fordel lidt olie på dejen, inden den dækkes af et stykke film og evt. låg eller et fugtigt viskestykke.

Sæt skålen et lunt sted og lad dejen hæve i ca. 2 timer

Et tip!
Hvis du vil lave dobbelt portion? Jeg laver næste portion, når den første har hævet i 1 1/2 time.

Efter 2 timer, tændes for ovnen (ca.200-210 C. Min ovn står på varmluft)

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ”slå” dejen godt ned. Ælt evt. lidt mere mel ind i dejen, hvis det behøves. Dejen skal næsten ikke klistre nu, men den må heller ikke føles tør. Sørg for at bageformene står klar med et stykke bagepapir i.

Del dejen i tre lige store dele og form dejen til brød, som lægges i formene. Lad nu brødene hvile i 30 min under et viskestykke.

Når hæve tiden er slut. Pensles brødene med lidt sammenpisket æg og de ridses let med en kniv. Drys til sidst lidt gryn på brødene inden de sættes ind i ovnen. Mine tre bageforme kan lige være der på een bageplade, hvis den ene står lidt på sned i ovnen.

Brødene bages i ca. 45-60 min alt afhængigt af ovnen og brødet lyder hult, slipper formen og har fået en flot farve.

Afkøl brødene helt inden de evt. pakkes i frostposer og fryses (husk dato)

Velbekomme!

Louise

Skriv en kommentarSkal udfyldes
Skal udfyldes
Valgfri